Niet voor niets zong Rene Froger: ‘’een eigen huis, een plek onder de zon’’, want wie verlangt er niet naar een eigen plek onder de zon? Je kunt net als Michael Jackson verlangen naar een reusachtig landgoed, een woonboerderij bouwen zoals AZ-trainer Gertjan Verbeek of gaan voor een villa in Griekenland, zoals ook Willem-Alexander en Maxima deden. Hoe dan ook, veel mensen hebben de wens om ooit een eigen huis te kopen.

Er komt heel wat kijken bij het kopen van een huis. Het verstandigste is het om eerst zoveel mogelijk informatie te verzamelen over welke stappen je allemaal moet ondernemen.

We helpen je alvast een beetje op weg door de belangrijkste stappen te noemen, dus let goed op:

Bereken eerst de maximale hoogte van je hypotheek. Dit kan je in eerste instantie doen met bijvoorbeeld een rekenhulp via internet. Bedenk goed dat indien je op zoek gaat naar een huis dat de bovengrens van jouw maximale hypotheeklast raakt, je problemen kan krijgen als er zich iets onverwachts voordoet, zoals ziekte of werkeloosheid.

Bedenk of je je in jouw zoektocht wilt laten bijstaan door een makelaar. Zo ja, zoek een goede makelaar. Lees hier (binnenlink naar pagina ‘’de rol van de makelaar’’) wat de voor- en nadelen van een makelaar kunnen zijn.

Ga zoveel mogelijk koopwoningen bezichtigen. Hierdoor krijg je veel vergelijkingsmateriaal en krijg je een beter beeld van wat bij jouw woonwensen past. Je kunt gebruikt maken van een checklist waarop je de voors- en tegens van de woningen die je bekijkt aangeeft.

Bekijk, eventueel in overleg met een hypotheekadviseur, welke hypotheek het beste bij je past.

Nu begint het serieuzer te worden: je hebt een huis gevonden dat je wellicht wilt kopen. Het kan verstandig zijn bouwkundige keuring te laten uitvoeren, zodat eventuele verborgen gebreken aan het licht komen. Ook een woningtaxatie kan verplicht zijn om een hypotheek te kunnen krijgen.

Als je zeker weet dat je het huis wilt kopen, kan je een bod uitbrengen. Vaak maken mensen hierbij gebruik van een aankoopmakelaar die hen in dit proces begeleid, maar dat hoeft niet perse.

Gefeliciteerd! Je bod is geaccepteerd. Voor je de champagne gaat ontkurken moet je eerst naar de notaris, waar je het koopcontract ondertekent. Als dat is gebeurd is het huis écht van jou! Nu kan je gaan nadenken over de kleuren op de muur en de gordijnen in de slaapkamer: veel succes!